De muziekvereniging “Eendracht & Vrijheid” uit Harelbeke wordt opgericht in 1884.
In deze vooroorlogse periode komen we geregeld naar buiten voor het geven van concerten, deelname aan festivals, stapconcerten, processies, opluisteren van feesten.
De vereniging wordt “Koninklijk” in 1951. In datzelfde “Peter Benoit” jaar verzorgen we ook een uitvoering van het slotkoor uit de Rubenscantate.
Paul Vandebuerie wordt in 1960 dirigent. Onder zijn leiding gaan we de internationale toer op. In het teken van culturele uitwisselingen worden we meerdere malen uitgenodigd om de Vlaamse volkskunst te vertegenwoordigen op diverse Europeades, zoals in: Bonn (DE), Antwerpen, Herzogen-Aurach (DE), Annecy (FR), Figueira da Foz (PT), Nuoro (IT), Frankenberg (DE), Valencia (ES), Wenen (AT), Valladolid (ES), Rennes (FR)…
Het jaar 1984 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de vereniging. Er is enerzijds de 150ste verjaardag van de geboorte van Peter Benoit. Hierbij werkt de vereniging mee aan een Peter Benoit concert in de decanale kerk. Anderzijds is er ook de viering van ons 100-jarig bestaan. Voor deze gelegenheid wordt een muziekfestival ingericht waar 7 muziekverenigingen aan deelnemen.
Na 26 jaar dirigeren geeft Paul Vandebuerie in 1986 het dirigeerstokje door aan zijn goede vriend Marcel Callewier. We blijven internationaal doorgaan met Europeades, maar onder invloed van culturele duizendpoot Marcel Callewier worden ook meerdere van zijn massaspektakels opgevoerd.
Tot dan toe is muziekvereniging Eendracht & Vrijheid er één voor en door mannen. In het jaar 1986 komt daar voor het eerst verandering in. De vereniging verwelkomt de eerste vrouwelijke muzikante: Ann Vandenbroucke.
Na het Herfstconcert van 1999 geeft Marcel het dirigeerstokje door aan klarinettist Bruno Delrue. Met Bruno Delrue als dirigent treden we de 21ste eeuw en een nieuw muziektijdperk binnen. Er wordt verder aan de muzikale weg getimmerd, mede door het aantrekken van jong talent.
Bruno Delrue slaat tijdens het Herfstconcert van 2007 voor de laatste keer de dirigeerstok, zodat we moesten uitzien naar een nieuwe dirigent.
In januari 2008 nam Tom Vrijens het dirigeerstokje over van Bruno. Een van de hoofddoelen van Tom is om de vereniging nieuw leven in te blazen door het opstarten van een Jeugdharmonie, waarin hij zeer goed geslaagd is.
In 2009 viert de vereniging zijn 125-jarig bestaan. Buiten de gezamenlijke jubileumvieringen, in samenwerking met het Harelbeeks feestcomité en de stad Harelbeke, worden volgende activiteiten door de vereniging georganiseerd: uitnodiging tijdens Harelbeke Kermis van ‘De Winzerkapelle’ uit onze zusterstad Kinheim, een jubileumconcert gegeven door de Koninklijke muziekkapel van De Gidsen en een fototentoonstelling van onze historiek van de vereniging, beide in CC het SPOOR.
Voor Tom is het Herfstconcert van 2022 het laatste dat hij dirigeert voor de grote harmonie, maar hij blijft zich verder wel ten volle inzetten als de Jeugddirigent.
Na het Herfstconcert van 2022 kunnen we met fierheid aankondigen dat de nieuwe Dirigent van de grote harmonie Nicolas Vierstraete is geworden.
Met Nicolas en Tom blijven we ons inzetten om jaarlijks een prachtig Herfstconcert te brengen, en tussendoor blijven we beschikbaar voor aperitiefconcerten, stapoptredens, opluisteren van kerkdiensten,... Lees meer op Grote Harmonie